Kadın taksi şoförleri

Bazen insanın biz nereye dünya nereye diyesi geliyor. Ama seviyesi farklı da olsa, kadınlar dünyanın her yerinde mağdur olmaya devam ediyor.

Örneğin; Hollanda gibi kadınların her türlü haklarının sisteme işlendiği ve işlediği bir ülkede bile kadınlar tek başına taksiye binerken tedirgin olabiliyor. Vrouw.nl okuru olan 1000’den fazla kadına yapılan anket sonuçlarına göre, kadınların %43’ünün erkek şoförü olan bir takside bazen güvensiz hissettiği ve beş kadından birinin taciz edildiği görülmüş.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bir ara çözüm geliştirilmiş ve sadece kadın şoförlerden oluşan bir taksi şirketi kurulmuş. Staxi Lady… Bu taksileri sadece kadın müşteriler için değil, herkes çağırabiliyor. Bu durumdan memnun olanlar sadece kadınlar değil. Kadın şoförler öyle müşteri beğenmezlik etmiyor. Her açıdan “kadınlar daha beyefendice araç sürüyorlar” deniyor. Dolayısıyla kafam rahat olsun diyen bu taksileri tercih ediyor.

2019 rakamlarına göre İstanbul’da kayıtlı 17.395 taksi plakası var ve 2.249’unun sahibi kadınlardan oluşuyor. Ancak uygulamada taksi şoförlüğü yapan kadın sayısı 100-150 arasında. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, kadın şoförleri desteklemek ve sayılarını artırmak için Taksinin Sultanları projesi başlattı. Kadınlar daha duyarlı, daha dikkatli diyerek.. Bu amaçla geçen ay kadın şoförleri bir araya getiren bir etkinlik düzenlendi.

Ya şoförlerin güvenliği? Aynı İstanbul’da 2019 yılında 2483 gasp olayı yaşanmış. 2018’e göre %8’lik bir artışla… Kelle koltukta ekmek peşindeler…

Velhasıl, insanın insana emanet edildiği yerler taksiler. Kadın ya da erkek, şoför ya da yolcu.. İşin özü emanete sahip çıkmakta…

Sevgiyle kalın.

26 Şubat 2020
yuksel_cilingir