The Last Game – Son Oyun

Belçika’da bir The Last Game – Son Oyun filmi fırtınası esti. Yedi yıl süren bir emeğin ürünü.

Usta oyuncu Ali Sürmeli, film için onu ikna etmeye gelen senarist, yönetmen ve başrol oyuncusu İlhan Akgül’e filmi bana bir cümleyle anlat demiş . “Günah günahla örtülmez” demiş o da. Bu sözü duyunca ikna oldu diyor İlhan Akgül, ustam dediği Ali Sürmeli için.

Fimin özeti kısaca şöyle:

80’li yıllarda ASALA ile mücadele uğruna Avrupa’ya gönderilen ve sonrasında yeraltı dünyasında karanlık bir geçmişi olan Meftun Taylan ömrünün sonuna yaklaşmaktadır. İşlediği suçların gölgesi altında pişmanlıklar yaşayan yaşlı adam, vicdani dengesini yeniden sağlamak için kusursuz bir plan yapar. Kendi geçmişini andıran ve topluma zarar veren bazı kişi ve suç örgütlerini temizleyerek Tanrıyla arasındaki vicdani hesabı kapatmak ister. Bu doğrultuda önce yakın çevresinden bazı isimler tespit eder. Daha sonra Türkiye’den Çerkez adlı soğukkanlı bir tetikçi getirir. Tespit ettikleri isimlere birer birer suikastler düzenlenir. Ritüeli andıran şiddetli cinayetler Meftun ve Belçika-Türk yeraltı dünyasına ait gizemleri ifşa eder. Operasyon Meftun’un ruhsal dengesini sağlamak yerine daha fazla bozar. Özgürlüğünü satın alma vaadiyle gelen Çerkez’i ise, amacına ulaşmak için son bir görev beklemektedir. Kendine has bir kader inancı olan Meftun, ikilinin akıbetini kaderin ellerine teslim eder.

İlhan Akgül, Sinan Tabanlı ve Kurt Cammon ilk uzun metrajlı filmleri olan ‘The Last Game – Son Oyun’ için uzunca bir süre uğraş verdiler. Film, Nisan 2018’de Belçika’da ve Türkiye’de seyircisiyle buluştu.

The Last Game- Son Oyun için, ayrıca 18 Nisan 2018 günü Kinepolis Hasselt’te Türkiye ve Belçika’dan oyuncuların katılımıyla bir gala gerçekleştirildi. Gala görüntülerini bu bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Filmin %90’ı Belçika’da (Genk, Oostende, Brüksel, Maasmechelen, Liege, Namur…), kalan kısmı ise İstanbul’da çekildi. Filmde Belçikalı, Belçikalı-Türk, Fransız-Türk, Hollandalı, İtalyan ve Türkiye’den oyuncular var. Kurtlar Vadisi ve Deli Yürek gibi dizilerde hafızalara kazınan Ali Sürmeli ve yine ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Deniz Oral da filmin ana karakterleri arasında yer aldılar.

İlk etapta bir hobi ve kültürel bir faaliyet olarak başlayan proje, ekibin ve oyuncuların özverili çalışması ile gitgide profesyonelleşmeye başladı. Zamanla ekip gelişti, imkanlar genişledi, proje organik olarak büyüdü ve emekler neticelerini vermeye başladı.

Kurt Cammon, filme başladıklarında ‘bütün finansal, lojistik, sanatsal ve yapısal yükünü kendileri çektiklerini’ belirtiyor. Sonrasında kurumsallaşan ekip, ilk önce Liége bölgesinden politikacı Ernur Çolak ve Radyo-TV yapımcısı Mustafa Bağcı ile ortak çalışmaya başladı. Ardından Belçikalı film yapımcılarına (Tarantula Films, Off World) ulaşarak Genk Belediyesi, VAF, Wallimage gibi kurumların desteğini aldı.

Filmin oyuncu kadrosu oldukça geniş. Türkiye’den Ali Sürmeli, Deniz Oral, Fransa’dan Memet Işık ve Belçika’dan Hilal Sönmez gibi tecrübeli isimler kadroda yer aldı. Yerel tiyatrolarda oynayan ve 5 dil bilen 63 yaşındaki eski vücut geliştirme şampiyonu ve emekli maden işçisi Recep Yağizoğlu kadroya katıldı. Yapımcı ve yönetmen Sinan Tabanlı, aynı zamanda oyuncu olarak rol aldı. Kadroda yerel tiyatrolardan oyuncuların yanı sıra daha önce hiç oyunculuk yapmamış insanlar vardı. Başrol oyuncusu İlhan Akgül ise projeye hem yönetmen, hem de senarist olarak dahil oldu.

Ekip, film çekimleri esnasında bütün oyuncularla müthiş bir ahenk yakalandığını ve ortaya sıradışı anlatımı ve oyunculukları olan bir hikaye çıktığını belirtiyordu. Şimdi de yeni projelerle yoluna devam ediyor.

Filmin fragmanını aşağıdaki ekranda izleyebilirsiniz.