Kayalar yosun tutana kadar

Zamanı unut diyor broşürde. “Jozan-en”den bahsediyorum. Bir Japon evi ve bahçesi. Ishikawa Jozan tarafından yapılmış. Ishikawa Jozan bir samurai ailede dünyaya gelmiş. 16 yaşında Tokugawa Ieyasu Şogunluğu’nda hizmete başlamış. Ancak 34 yaşındayken Osaka Kalesi’ne yapılan seferde emirleri dinlememekle suçlanmış ve Mikawa bölgesindeki Anjo’ya sürülmüş. Burada yeni bir hayata başlamış Ishikawa. Kendisine Kyoto günlerini hatırlatacak bir bahçe yaratmış. Ve felsefeye dalmış hayatının kalanında.

Japon mimarisi sadelik üzerine kurulu. Tapınaklar bile öyle şatafatlı degil. Evler her zaman minimalist. Geleneksel evlerde yerler hasır bloklar yani  “tatami” ile kaplı. Adeta toprağı hissediyorsunuz. Duvar yerineyse “fusuma”lar var, yani geniş sürgü kapılar. Açtığınızda her yer sizin. Kapattığınızda odalarınız ayrı. 

İşte burada zamanı unutun diyor broşür. Nefesinizle ve bahçeden gelen su ve kuş sesleriyle baş başa kalınca zaman adeta duruyor. Nefesiniz her kar tanesinin farklı olması gibi çevrenin ritmine ayak uydurarak değişiyor. Yeşili, buruk matcha çayıyla içinizde daha bir hissediyorsunuz.

Japon milli marşının sözleri Heian döneminde yazılan bir şiirden alınmış. O da çok sade.

Şöyle diyor:

Senin saltanatın

Bin yıl

Sekiz bin yıl sürsün.

Çakıl taşları

Kaya olana ve

Yosun tutana kadar

Anjo turistik bir yer değil, ama yolunuz düşerse, o yosun tutan kayaları Jozan-en’de görmek mümkün. Keza internet sitelerinde baharı şimdiden hissedebilirsiniz: http://www.pandp-web.com/jyozan-en/y-autamn.html

Sevgiyle kalın.

3 Şubat 2023
yuksel_cilingir