Tabiat ana ile sanat yolculuğu

Gütersloh.. Benim için anlamı 70’li yıllarda önce eniştem, sonra teyzem ve yeğenimin Almanya’nın bu güzel şehrine göç etmiş olmaları. Sonrasında yazları  kavuşmalar, getirdikleri hediyeler, … mektupla tükenmez kalem istemem dün gibi aklımda… Daha sonrasında kesin dönüş ve kesin kavuşma…

Bu yaz, keçe ustası dostum Oğuz Koç oradaydı. Danimarka, İngiltere, Polonya, Türkiye ve Almanya’dan sanatçılarla Platzbesetzung 2019 etkinliğinde Galerie Nirgül’de iki haftalık bir atölye çalışması ve sergi gerçekleştirdiler. Sergi eylül sonuna kadar Isselhorster-Kirchplatz 12, 33334 Gütersloh adresinde devam edecek.

Oğuz Koç, hobi olarak başladığı keçeciliği, Kültür Bakanlığı tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ünvanı almaya kadar götürdü. Halen Ankara Cebeci Ortaokulu’nda Teknoloji Tasarım öğretmenliği yaparken, Samanpazarı’ndaki atölyesinde keçe ve ipek ve deri üzerine doğal baskı çalışmalarıyla birlikte tekstil ve sanatı birleştirme yollarını araştırmaya devam ediyor. 

Sorduk, adeta paralel evrenler gibi yaşadığınız bu ikili hayatta, keçecilik ne gibi bir değişiklik yarattı? 

Yanıtladı:

“İnsan, yaşamı boyunca kendini en iyi şekilde ifade edebileceği yollar arar, dener, yanılır, vazgeçer ve yeniden denemeye devam eder. Hepimizin yaşam yolu az ya da çok bu duraklardan geçer. Ben kendimi bu anlamda çok şanslı addediyorum. Çünkü bu yolculuğumda keçeyle tanıştım. O benim ellerimde şekil değiştirip renklenirken ben de onun ellerinde kendimi buldum. Onunla sabretmeyi, yenilmeyi, yeniden başlamayı öğrendim. Onunla, tabiatın renklerini daha yakından tanıdım. Yaprakların, ipekböceğinin emek emek ördüğü kozaya yansımasına hayran kaldım. Bir rengin, bir dokunun, bir desenin peşine takılıp giderken, tabiatın bir başka cennet köşesinde buldum kendimi. Burada, renklerin en parlaklarının, toprağın cömert bedenine ateşle mıhlanışına şahit oldum. Çini sanatını da keçe ile birleştirmek, beni mavinin en derini, kırmızının en canlısı, morun en asisiyle tanıştırdı. Ve böylece keçeyle başlayan yolculuğum daha bir anlam kazandı. Şimdi ipeğin hassas dokusunu doğal baskı ile birleştiriyorum. Kelebek kozası kumaş olarak yaprakla buluşuyor. Sanat yolculuğumda bana rehberlik eden ve ilham veren tabiata minnettarım.”

Tabiat ana bize her şeyi veriyor. Bize işlemek kalıyor. Bu her konu için geçerli. Çevre dostu olmak ayrı bir şey değil. Biz çevrenin bir parçasıyız. Kendimize dost olsak yeter.

Keçe nasıl yapılır? Aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

22 Temmuz 2019
yuksel_cilingir