Belçika’da koronanın renkleri

Salgın başladığından beri korona önden, biz arkadan gidiyoruz. Biraz toparlandık, biz öndeyiz diye gevşeyince, yine öne geçiverdi. 

Durum tavşanla kaplumbağanın hikayesine benziyor. Korona tavşan gibi koşuyor. Aşı bulunmadığı sürece kozlar onun elinde. Bizim de kaplumbağa gibi sabırlı olmamız ve önlemlere sarılmamız gerekiyor. Kabuğumuza çekilerek; evimizde ya da maskenin arkasında. Şu anda tek çare bu görünüyor.

Sonbaharın geleceği yazdan belli. Ve yaz mevsimi, “korona virüsü sonbaharda da olmaya devam edecek” diye adeta bağırıyor. Sonbaharda ne var? Elbette en önemli hareket yeni öğretim yılının başlaması olacak. 

Belçika hükümeti, geçtiğimiz günlerde  “bütün okullar, her okul yılı ve tüm çocuklar için açık olacak” prensibine vurgu yaparak, dört senaryodan oluşan hazırlık planını açıkladı. Bu planın temel ilkesi “her senaryoda öğrenme hakkını en üst seviyeye çıkarmak”. Tabii bütün kararlarda olduğu gibi, burada da virolog uzmanlardan oluşan sağlık kurulunun tavsiyeleri esas alınıyor. Ve yine her karar tüm siyasi partilerden temsilcilerin bulunduğu komitede değerlendiriliyor.

Eğitim Bakanı, “tartışmayı daha çok çocukların bakış açısından yürüttük. Çünkü uzmanlar bize çocukların virüsün yayılmasında bir motor işlevi görmediğini anlattılar. Bu nedenle, öğretmenlerin güvenliğini de ihmal etmeden çocuklar için daha esnek olabiliriz” şeklinde açıklama yaptı.

Somut olarak, Eylül ayından itibaren aşağıda detayları açıklanan renk kodlarıyla çalışılacak. Anaokulları ve ilkokullar bütün renk kodlarında yüzde 100 çalışmaya devam edecek. Bu nedenle artık Eylül ayından itibaren evde eğitim olmayacak. Ortaöğretim için ise ülkedeki korona durumunun seyrine göre değişiklikler olabilecek. Özel eğitimler de  aşağı yukarı aynı çizgiyi takip edecek. Otobüs taşımacılığı olan durumlarda her renk koduna uygun olarak koruma önlemlerinin alınması önem taşıyor. 

Aşağıdaki açıklamayı okurken, Belçika’da eğitimin haftanın dört günü tam gün olduğunu, sadece çarşamba günleri sabahları gidildiğini ve okul eğitiminin yanında isteğe bağlı olarak sanat akademilerine de yaygın olarak devam edildiğini dikkate almak gerekiyor.

Yeşil kod: 

Korona salgınının patlak vermesinden önceki durumu temsil ediyor. Bunun uygulanması için aşı bulunması veya grup bağışıklığının sağlanmış olması gerekecek.

Sarı kod: 

Eylül ayında bu seviyede olmak hedefleniyor. Bu, düşük bulaşma riski olduğu anlamına geliyor. Belirli güvenlik koşullarında da olsa temasların sınırlı olması gerekiyor.

Anaokulu ve ilkokullar eğitime devam edecek, ancak yetişkinler ve çocuklar ile personel arasındaki el hijyeni ve sosyal mesafeye daha fazla dikkat edilecek. Çocuğunu okula bırakma ve alma durumunda, okul kapılarında nasıl hareket edileceği konusunda ebeveynlerle standart belirlenecek. Personelin, güvenli mesafenin garanti edilemediği durumlarda yüz maskesi takması gerekiyor.

Ortaokul ve liselerde, öğrencilerin sadece haftada 4 gün okula gitmelerine izin verilecek. Çarşamba sabahları uzaktan eğitim uygulanacak. Ağız maskeleri bu okullarda zorunlu olacak.

Yarı zamanlı sanat eğitimleri, sarı kod durumunda da yüzde 100 oranında devam edecek, ancak herkesin bir maske takması gerekiyor.

Yetişkin eğitiminde herkes ders almaya devam edebilecek, ancak programın yüzde 80’i eğitim yerleşkelerinde verilecek. Geri kalanı uzaktan eğitim olarak sağlanacak. 

Turuncu kod:

Turuncu kod, sistematik enfeksiyonlarda orta derecede bir risk olduğunu gösteriyor. Bu durumda anaokulu ve ilkokullar aynı şekilde eğitime devam edecek. Ancak çocuklar yemekhane yerine kendi sınıflarında yemek yemek zorunda kalacaklar ve okul dışındaki gezi ve benzeri faaliyetler askıya alınacak.

Ortaokul ve liselerde, dönüşümlü uygulama yapılacak. Temas sayısını ve seyahatleri azaltmak için öğrencilerin birer hafta boşlukla okula gitmelerine izin verilecek. Öğrenciler, bir hafta okulda bir hafta evde olacaklar. Evde bir önceki hafta  verilen malzemeler üzerinden ders çalışacaklar. Ertesi hafta okulda normal akışa devam edilecek. Aile durumu uygun olmayan ve korumaya muhtaç öğrenciler ise her hafta okula devam edebilecek.

Turuncu kod durumunda herkesin sınıfta sabit bir yeri olacak. Molalar kendi sınıf arkadaşlarıyla, yiyecekler kendi sınıflarında gerçekleşecek. Ayrıca ders dışındaki faaliyetler de iptal edilecek.

Yarı zamanlı sanat eğitimleri 12 yaşın altındakilerde devam edecek. 12 yaşından büyükler için gruplar sınırlı tutulacak.

Yetişkin eğitimlerinin durumu, turuncu kod ve aşağıdaki kırmızı kod için uzmanlar ve virologlarla ayrıca istişare ederek belirlenecek.

Kırmızı kod:

Kırmızı, virüsün geniş bir yayılımı olduğu anlamına geliyor ve temastan kaçınılması gerekiyor. Ancak, eğitime ana okulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde turuncu kod üzerine ek önlemler alınarak devam edilecek. Yarı zamanlı sanat eğitimi 12 yaş altı için devam edecek, 12 yaşından büyükler için ise gruplar daha da kısıtlanacak.

Evet, Belçika’da 2019-2020 öğrenim yılı kapanırken 2020-2021 için strateji bu şekilde belirlendi. Yaz aylarında kurumlar buna hazırlanıyor olacak. Gelişmelere göre elbette yeniden gözden geçirilebilir. Ama elde buna baz oluşturacak bir plan var.

Yemyeşil günlere en kısa zamanda kavuşmak dileğiyle.

Sevgiyle kalın.

30 Haziran 2020
yuksel_cilingir